Dauw laa(d)(t) hier nog gauw een ballonnetje op,
over … Blabla op lokale fora (*) ...
*Fora - Forum (enk.) : latijnse benaming voor marktplein
Iedere zaterdag is het marktdag bij ons op het dorpsplein.
’s Morgens, vóór dag en dauw, komen de eerste marskramers al toe om hun waren uit te stallen.
Ze zoeken het plekje op dat voor hen werd voorbehouden en gaan meteen aan de slag.
Tussen de bedrijvigheid door, keuvelen ze met collega’s over koetjes en kalfjes of maken, aan de hand van het weer, voorspellingen over de verhoopte gang van zaken die dag.
Het is veruit het enige moment, waarop er nog een beetje leven is op het marktplein van onze gemeente, waar voor de rest van de week amper nog iets gebeurt.
Op zaterdag worden meestal ook de kerkelijke huwelijken ingezegend.
Zo rond een uur of tien, wanneer de meeste marktgangers arriveren, komen ook zij aangereden; ceremoniewagens, te kust en te keur.
Ze wisselen met de seizoenen en de mode.
Een tijdje geleden waren het nog charmante oldtimers, versierd met strikjes en lintjes, die opmars maakten. En in de zomer waren toen paardenkoetsen of oude trollies, met open gedraaide of ontbrekende vensters, nogal in trek.
Ik herinner me ook een periode waarin iedereen wou huwen in een kevertje of een ander beestig wagentje, zoals een wit geitje, of men wedijverde in de lengte van de champagnekleurige limousines.
En toen vooral het “ludieke” de aard van de ceremoniewagens bepaalde, is er zelfs eens een paartje getrouwd in een brandweerwagen. Waarschijnlijk ging het toen om leden van het lokale brandweerkorps…
En toen vooral het “ludieke” de aard van de ceremoniewagens bepaalde, is er zelfs eens een paartje getrouwd in een brandweerwagen. Waarschijnlijk ging het toen om leden van het lokale brandweerkorps…
Wat tegenwoordig de trend is weet ik eigenlijk niet…
Vaak, valt aan de stijl waarin alles gebeurt, de maatschappelijke status, de welvaart, de hobby’s of gewoon de smaak van het bruidspaar of hun families af te lezen.
Het is dan ook niet verwonderlijk, dat een huwelijk op zaterdag steeds kan rekenen op veel publieke belangstelling.
De toevallig marktende vrouwen willen de jurk van de bruid bewonderen en van commentaren voorzien, terwijl hun echtgenoten met een zekere “je ne sais quoi” het zaakje overschouwen, slechts met een half oor luisterend naar vrouwlief.
Anders is het gesteld met vriendinnen die samen markten. Als ervaren presentatoren tijdens een modeshow, brengen ze uitgebreid verslag aan elkaar, niet enkel over het kleed van de bruid, maar algauw ook over haar doen en laten, haar verleden, en alle gekende wetenswaardigheden die van haar, haar toekomstige echtgenoot of beider families bekend zijn. Voor iemand die graag mensen observeert, is het dan ook de allerleukste dag van de week om op het marktplein te vertoeven, je oren te luisteren te leggen en je ogen de kost te geven. Een uitgelezen moment om heel wat op te steken over het lokale leven en de dingen waarmee mensen zoal zijn begaan.
... En in Valencia (Spanje) doen ze dat zo (... of toch af en toe.)
Stiekem geniet ik van deze aloude traditie en vind het dan ook jammer, om vast te stellen, dat met de jaren, de belangstelling voor dit hele marktgebeuren tanend is. Mensen lopen er niet meer warm voor, zoeken liever de rust dan de drukte op. Of interesseren zich meer voor fora op het wereldwijde web.
En zo zijn deze tradities een stille dood beschoren ook omdat ze vaak samen gaan met het moderniseren van de marktpleinen, waarbij het aspect “doorgaand verkeer” en parkeergelegenheid, opweegt tegen de gezelligheid (waarvan het belang nogal eens uit het oog wordt verloren) bij de herinrichting ervan.
Weldra wordt ook bij ons hier het marktplein heraangelegd, tenminste daar wordt toch over gesproken.
Ik ben dan ook benieuwd welke prioriteiten dit keer de doorslag zullen geven en of ze zullen getuigen van “een toekomstgerichte visie” van het huidige gemeentebestuur. Door het verloren gaan van bepaalde waarden uit het verleden, heeft de gemeente waar ik woon, dààr momenteel nog het meest van al nood aan en dat, op werkelijk ieder vlak.
Hoe ervaart u, een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, eigenlijk het lokale beleid in uw woonplaats, vraag ik me af?
Laat op DIT forum gerust ook uw mening horen, grijp deze kans en schrijf hieronder een reactie...
Alvast dank op voorhand daarvoor.
Laat op DIT forum gerust ook uw mening horen, grijp deze kans en schrijf hieronder een reactie...
Alvast dank op voorhand daarvoor.